Agrement și aventură
Zona comunei Pojorâta deţine un potenţial turistic cu adevărat extraordinar, necesar pentru acţiuni cu caracter turistic şi anume, monumente, un peisaj mirific, muzee în zona Câmpulungului la 7 km, zone de agrement, trasee turistice, trasee montane.
Astfel, teritoriul montan din apropierea acestei comune oferă posibilităţi reale pentru practicarea turismului, drumeţii în masivele: Rarău, Giumalău şi Obcina Mestecănişului, vizitarea Codrului Secular Giumalău, a rezervaţiei geologice "Clipele Triasice" şi practicarea vânătorii şi a pescuitului sportiv, turiştii vânători putând fi cazaţi la gospodăriile localnicilor sau la pensiunile turistice din comună.
Escalada
Escalada reprezintă o atracţie deosebită pentru sportivii amatori şi alpiniştii profesionişti. Escalada începe în luna mai şi se termină în luna octombrie. Sezonul de escaladă pe gheaţă începe în decembrie şi se termină în luna martie. Alpinismul se practică atât vara cât şi iarna, mai ales în Rarău- Giumalău.
Rarăul este una din cele mai frumoase zone de căţărare din ţară. Peisajele sunt foarte frumoase, însă singura problemă este vremea, care este capricioasă.
Cel mai bun drum care duce spre Rarău este cel din Pojorâta, distanţa de parcurs fiind de 15 km din centrul Pojorâtei, până la baza muntelui.
De asemenea, se poate ajunge şi prin Chiril (14 km din Chiril), de pe valea Bistriţei sau prin Câmpulung (14 km din Câmpulung), recomandat celor cu maşini cu gardă înaltă (de teren), drumul nefiind asfaltat.
De asemenea, sunt şi trasee turistice, uşor accesibile şi bine marcate.
© Iliu Nicolae / Pietrele Doamnei, Masivul Rarău
Roca pe care sunt amenajate traseele face parte din pânza transilvană, adică acelaşi calcar aderent care se găseşte în toată Transilvania, dar şi în Banat. Toate traseele sunt naturale şi sunt amenajate cu spituri Fixe.
Fiind o zonă de munte, vremea nu este totdeauna aşa cum s-ar vrea, dar, în ciuda altitudinii, de aproximativ 1650 m, se poate căţăra în medie 6 luni pe an. Cele mai bune perioade sunt sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, luna mai, prima jumătate. Lunile iunie şi iulie sunt cu cele mai multe precipitaţii, dar şi cu zilele cele mai călduroase, deci, posibilitatea de a escalada şi pe călduri sufocante, iar de la mijlocul lui august si până ce vine frigul (noiembrie), precipitaţiile se reduc, posibilitatea de calm atmosferic este mai mare si implicit zilele însorite, bune pentru căţărat, sunt mai multe, chiar dacă temperatura scade.
A. Faleza Piatra Şoimului
De la hotelul Rarău se urmează indicatorul spre Piatra Şoimului (cca. 5 minute). Înainte de a urca spre punctul de belvedere de pe Piatra Şoimului se coboară în stânga, spre baza peretelui (cca.3 minute). Faleza este expusă la soare începând cu ora 11, aproximativ, până la apus.
Lungimea maximă a traseelor este de 27m.
Majoritatea traseelor sunt pe faţă verticală şi se recomandă abordarea lor în zilele de calm atmosferic, deoarece vântul suflă aici aproape pe tot parcursul anului.
B. Faleza Coteţ
Este situată în imediata apropiere a hotelului Rarău, la 3 minute de mers. Din aleea asfaltată care trece prin faţa hotelului se urmează o potecă spre dreapta, în direcţia peretelui. Faleza este însorită de dimineaţa până în jurul orei 18. Lungimea maximă a traseelor este de 25m.
Majoritatea traseelor sunt pe faţă căzută şi sunt ideale pentru începători.
© Gabi Mireanu / Vedere de pe Pietrele Doamnei, Masivul Rarău
C. Faleza Berii
Se află în afara traseelor turistice , pe peretele nord-vestic al Pietrei Mici, la 20 de minute de hotelul Rarău. Accesul se face de la hotelul Rarău pe marcaj cruce albastră până la ieşirea din pădure, spre baza Pietrei Mari şi se merge spre stânga, urmându-se pereţii Pietrelor Doamnei până la baza Pietrei Mici. Lungimea maximă a traselor este de 28m. Este recomandată în dimineţile zilelor fierbinţi de vară şi în după amiezele mai reci, deoarece soarele îşi face apariţia după ora 14 şi rămâne în această zonă până la apus.
Majoritatea traseelor sunt pe faţă verticală, uşor surplombantă. Este o faleză recomandată căţărătorilor de nivel mediu şi avansat.
D. Faleza Drogheria
Se urmează marcajul cruce albastră care pleacă de la hotelul Rarău până la baza Pietrei Mari, aprox. 15 min, se continuă cca. 100m până la primele trasee din faleză, situate în partea stângă a potecii. Restul traseelor se află la cca.3 minute de mers, pe acelaşi marcaj cruce albastră.
Este o faleză însorită pe tot parcursul zilei. Lungimea maximă a traseelor este de 35m.
Traseele sunt de o mare diversitate, recomandate tuturor căţărătorilor, indiferent de nivel.
E.Faleza La spital
Se urmează marcajul cruce albastră de la hotelul Rarău cca. 20 min., până la baza Pietrei Mici. Poteca trece pe lângă faleza Drogheria. Faleza este însorităde dimineaţa până în jurul orei 18. Traseele sunt în numar de 22. Lungimea maximă este de 28 m.
Este recomandată tuturor căţărătorilor indiferent de nivel.
F. Piatra Mare
Se urmează marcajul cruce albastră de la hotelul Rarău cca. 15 min.
G. Faleza Criză
Se urcă până la colţul gardului din dreapta al cabanei Meteo, după care se merge pe curbă de nivel uşor descendentă până la intrarea pe un vâlcel. Se coboară cca. 200m, se intră în pădure şi de acolo spre stânga, dreapta, sau tot în faţa uşor stânga sunt falezele. Timp de la Cabana Salvamont, 15 min. Traseul este marcat cu vopsea roşie începând de la gard. Faleza este însorită până în jurul orei 16 şi ferită de vânt. Are un număr de 25 de trasee, predomină faţa verticală şi surplombe. Lungimea maximă este de 27 m. Se poate căţăra şi pe ploi scurte de vară (de max 1 oră), dar atenţie dacă a plouat abundent în zilele precedente, pentru că apar infiltraţii pe unele trasee.
Este recomandată tuturor căţărătorilor indiferent de nivel.
© Ovidiu Ștefeligă / Zbor cu parapanta deasupra Rarăului
Parapanta
Parapantismul este de multe ori privit ca un sport mai riscant decât este în realitate.
Zborul cu parapanta se poate realiza pe ultimul muncel care străjuieşte la sud localitatea Câmpulung Moldovenesc, numit Măgura Runcului. Prezintă pante pe direcţiile N,V,S, cu înclinare de la foarte mare înspre N la medie-mică, ca urmare accesibile tuturor. Cele mai bune locuri de aterizare sunt pe direcţiile S şi V , iar cele mai dificile sunt pe direcţia N. De asemenea, se poate realiza şi pe Rarău, al doilea vârf ca înălţime din masivul Rarău-Giumalău, ce are o constituţie predominant calcaroasă, de unde şi peisajele frumoase care se pot vedea, mai cunoscute fiind Pietrele Doamnei. Se poate urca pe un drum modernizat din Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta sau Valea Bistriţei, până la Hotelul Alpin de la cota 1500 m.
Pentru zborurile alpine, sunt recomandate pe direcţiile S, E şi N, cu denivelări între 100 şi 600 m. În special, în estul vârfului, se găseşte un imens arc de cerc, deschis înspre S-E, cu decolări de oriunde de pe acest arc, pentru direcţii de vânt din sector sudic.
Locuri de aterizări facile sunt pe un platou mai jos cu 200 m, sau poate chiar în valea Bistriţei, mai jos cu 750 m. Sporturile de iarnă ca schiul, săniuşul şi snowboard-ul pot fi practicate atât de începători, cât şi de avansaţi, pe pante precum cele de pe Podul Rarăului, muntele Todirescu, din Poiana Muncelului, din împrejurimile Pietrelor Doamnei şi a Colţilor Tiharaiei, din jurul cabanei Giumalău, din Poiana Ciungi etc. Comuna Pojorâta are în pasul Mestecăniş cel mai mare domeniu schiabil privat din judeţ.
© Gabi Mireanu / Peisaj în Masivul Rarău
Drumetii
Drumețiile montane, asa zisul “trekking”, se pot efectua pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Drumetiile se efectueaza în zone sigure din toate punctele de vedere, zone care nu prezinta nici un fel de pericol pentru participanți.
Din Pojorâta, se pot face următoarele drumeţii:
- Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob Hozevitul – Corlăţeni, apoximativ 30 min de urcat de la drumul auto până la mănăstire;
- Localitatea Valea Putnei este punctul de plecare a mai multor trasee montane spre masivul Giumalău (altitudine 1857m). Unul din trasee pleacă din dreptul gării CFR Valea Putnei, prin pârâul Morii, pe marcaj punct albastru, ajungând în Poiana Sapele şi apoi pe vf. Giumalău, de unde se pot observa vf. Alunu, vf. Ouşoru, Călimani;
- drumeţii pe muntele Muncel;
- drumeţii pe munţii Adam şi Eva;
- cu autovehiculul la Herghelia Lucina, până nu demult, singura herghelie din ţară care creştea calul huţul, o rasă de cai de tracţiune, de talie mijlocie. Herghelia, cu un efectiv de 350 de capete, cu cabaline din rasa huţulă, cai de munte capabili să străbată trasee inaccesibile altor cai, care nu se potcovesc şi pasc chiar şi în timpul iernii. Se pot organiza cursuri de echitaţie, plimbări pe trasee montane, plimbări cu trăsura.
© Ovidiu Ștefeligă / Mountain Bike
Montain Bike
Pentru cei pasionati de excursii in munți, pădure sau dealuri.
Iubitorii mersului cu bicicleta pot pleca la drum din Câmpulung Moldovenesc (traseul l, pe şosea modernizată, cu 900 m diferenţă de nivel), din comuna Pojorâta (traseul 6, pe drum forestier cu 820 m diferenţă de nivel) sau de pe Valea Bistriţei, din satul Chiril (traseul 8, pe şosea modernizată cu 796 m diferenţă de nivel).
Pentru a încuraja pasionaţii de ciclism montan, se desfăşoară şi concursuri pe Rarău, precum Rarău Radical Race, un concurs de mountain bike cu ajutorul căruia organizatorii își doresc să pună în valoare potențialul outdoor al masivului Rarău-Giumalău.